Početna
Info o
kanjoningu
Kanjoni u
ponudi
Vodiči
Foto galerija
Video galerija
Skale težine
Opasnosti u kanjonima
Ekologija
Mediji
Kontakt

 


 

 

Opasnosti u kanjonima...

   S obzirom da se opasnosti u planinama dele na subjektivne i objektivne, u kanjoningu su obe medjusobno povezane i kao takve će biti opisane u daljem tekstu.

   U kanjoningu opasnosti delimo na one vezane za istraživacki deo sporta i za rekreativni odn. komercijalni tj kada se prolazi kroz opremljene kanjone.
   Najčešća opasnost za oba je kada se uže koje treba izvući, (kada stignete na kraj kaskade)upetlja a vi niste u mogućnosti da uradite penjanje uz uže, (nemate ascender odn žimar,veliki i jak protok vode i sl..) ono ostaje zarobljeno a vi ostajete bez užeta.

   U opasnosti vezane za rekreativne prolaze, odn. kada je kanjon opremljen, najčešće su pothladjivanje, (usled dugog boravka u vodi) odroni kamenja zbog galame učesnika, nailazak veće količine vode, (u našim uslovima veoma retko) ujed gmizavca i povrede koje nastaju usled nepravilnog korišćenja LIČNE opreme i ne nošenjem zaštitne kacige.

   U istraživačkom delu sporta, (s obzirom da postoje kanjoni koji nisu još obradjeni ni istraženi) osim gore pomenutih postoji jos i više opasnosti.

   Najlakši vid neplaniranog ostanka u kanjonima je bivakovanje - gde kada često i bez osnovnih sredstava za život (vreće za spavanje,hrane pa i vode) morate provesti noć u kanjonu. Kadkad je to i vlažno mesto male površine gde treba provesti noć. Tada je najbolje obući vas neopren (ukoliko je suv) navući vodonepropusnu vreću ili staviti noge u ranac. Zbog znojenja tela u dodiru sa neoprenom treba obući neku majcu do kože. Pametno je i buditi se na svaka 2 sata i zagrejati telo vežbama i pojesti neki energetik (ukoliko ga imate).

   Najteži vid zaglavljivanja u kanjonima je zbog nedostatka opreme, kada zbog lošeg planiranja (broja i visina kaskada) ostanete negde u kanjonu. Razumljivo je da ne možete nazad a za napred nemate dovoljno opreme .Jedini izlaz iz ove situacije je evakuacija penjanjem (ukoliko je to moguće) ili u najgorem slučaju moramo sačekati pomoć spolja ukoliko ste nekoga obavestili o vašem ulasku u kanjon i eventualno vreme provedeno u njemu.

   Još o opasnostima u kanjonima možete videti na linkovima:


Email: rasko@xcanyoning.com


© xCanyoning & Canyoning Serbia