Početna
Info o
kanjoningu
Kanjoni u
ponudi
Vodiči
Foto galerija
Video galerija
Skale težine
Opasnosti u kanjonima
Ekologija
Mediji
Kontakt

 


 

 

Ekologija

   U cilju očuvanja životne sredine nije primereno ostavljati otpatke i đubre u prirodi, već ga treba nositi sa sobom i odložiti na mesto prikladno za to. Za tu svrhu najbolje je nositi plastične-najlonske (koje mogu da se recikliraju) kese za smeće.

   U nekim zemljama zabranjeno je i "divlje" (tj gde ko hoće) spitovanje po kanjonima, što je i razumljivo s obzirom da veliki broj ekspedicija prođe kroz iste - ako bi svi stavili svoj spit (zbog sigurnosti), na šta bi to ličilo! Postoji i tzv "etički kodeks", da se u kanjonima po svaku cenu koriste prirodna i improvizuju (oboreno deblo, naslagano kamenje, kameni stubovi, šupljine) sidrišta bez boranja stene, samim tim se čuva i ne narušava prirodni ambijent.

   

   Da i u kanjonima možete da pomognete očuvanju nekih vrsta svedoči i spašavanje pastrmke u kanjonu Nožice. Kada smo prolazili kanjon videli smo da je potočna pastrmka od oko 40 tak centimetara (nisam ribar da preuveličavam) zaglavljena u delu kanjona gde je pretila suša zbog visokih temperatura. Nežno smo je ubacili u kesu i odneli do većeg bazena gde ima dosta vode.

   Ovakvih primera ima dosta ali u svakom slučaju treba se truditi da što manje remetite ekosistem svojim akcijama i prisustvom.

 Email: rasko@xcanyoning.com

© xCanyoning & Canyoning Serbia